Diari de PNG,16, dia perdut.

img_20160702_170713

how not remembering names destroys cultures.

La majoria, per no dir tots, els habitants de PNG que em trobe tenen noms occidentals. També he reflexionat que quan treballaven en els pobes indigenes a la traducció de al biblia tot tenien noms occidentals. Quan pregunte el perquè d’això em diuen que és que a la gent de fora els costa recordar els seus noms natius així que es modifiquen el nom per a que siga més fàcil per als colonitzadors. Tot i estar al segle XXI això cada cop passa més, sobretot quan son “evangelitzats”.

Un detall tan simple com aquest representa l’encara present actitud de superioritat d’uns pobles respecte a altres, i en particular d’occident cap a la resta. I com aquesta actitud fa que els pobles que són considerats inferiors o no “desenvolupats” no tenen orgull ni apreciació per ells mateixos, el que desencadena en destrucció de la seua cultura i costums i la devastació del teixit social.

SI només ens poguérem tragar la nostra superioritat, admetre que ens costa aprendre noms que se’ns són estranys, reconèixer els altres com iguals, i fer l’esforç d’aprendre els seus noms al igual que ells aprenen els nostres, el món seria un lloc millor per a tots.


Ser o no ser Peix fresc

Reflexione que tot i estar a una illa i viatjar principalment  prop de al mar, no hi ha quasi o gens peix fresc disponible. De fet no hi ha industria pesquera local com a tal que jo puga percebre, com el transport és penós no es pot desplaçar el peix pescat massa lluny, això explica que quasi tot el peix que veig és fumat. També es veu que han copiat el model australià de pesca i transport marítim. En comptes de construir-se les seues pròpies barquetes a base de fusta, com fan a indonèsia, ells compren cares llanxes motores de fibra de vidre amb motors fora borda molt potents i que consumixen molt de combustible (ja he dit lo car que era el combustible) . Tot això ho han d’importar cosa que limita molt el seu us per a la pesca.

Això exemplifica el contrast entre la colonització asiàtica, en que s’utilitzen tècniques i recursos locals per a contribuir a tota la població, vs el colonialisme occidental, en que la població nativa és tractada com només un objecte de consum que ha de desenvolupar-se seguint els camins i mitjans prefixats per occident. Això mostra com les poblacions indígenes sota domini occidental sobreïxen molt culturalment i socialment, perdent el sentit de la seua existència com a poble, mentre que a asia simplement van fent el que volen utilitzant el que aprenen d’occident. Bé és una simplificació molt gran i hi ha un genocidi en indonèsia, però en general veus com una societat està moooooolt més estructurada que un altra.


Al final el Sistema capitalista no és més  que compartir recursos, informació, mitjans, el que siga!  però només en l’objectiu econòmic com a fi. Seria fàcil compartir basat en altre sistema?


M’han cancel·lat el vol, compre un per demà, perc el matí llegint noticies.

Una de  PNG que es diu Boni parla en mi, li mostre la meua percepció negativa del país.

Pagar per l’electricitat en credits, la gent paga per credits, cada 3 o 4 diea paguen 15kina, uns 30€ al més per una casa que només té llum, nevera, i bollidor d’arròs …
per cert ací la gent només menja arròs, que és poc nutritiu, i.és tot importat! En el país de l’abundància de menjar compren la majoria del menjar, Hurrai el capitalisme

Anem al mercadet que hi ha a la carretera prop de l’aeroport. Hi ha un mun de normes que regulen el que no es pot fer, tambu és una distorsió de  taboo, i per a ells significa prohibit. Lo és distorsió de law, llei.

img_20160702_170228

Venen porcs per uns 1200$, és el producte més valiós ací, una dona pot costar uns 25 porcs.

img_20160702_170846

 

la cervesa és 1.3€ per 33cl. En canvi els productes xinesos costen el mateix que a Indonèsia, curiós com els productes occidentals són més cas però els orientals no…

Un xic que coneix els que van en mi no fa més que anar d’un a altre que coneix per tal de demanar que li paguen una cervesa, els qui van en mi (els treballadors del aeroport i els seus amics) es queixen d’això.

A la nit anem a parlar en un dels veïns  dels de l’aeroport, que és policia i també organitzador del sender de Kokoda, el lloc mes turístic del país. És un tortuos sender de 90km que els turistes, majoritàriament australians ja que es va gastar per ells a la 2a guerra mundial, fan caminant en 1 setmana XD, això és turisme a PNG.

Em conten d’un incident al sender que havia vist a les notícies. En teoria segons les noticies  havien assaltat una xica i el seu home, i havien violat a la xica. Però un home ja fa uns dies, en el camió del cafè, el que parlava molt bon anglès, em va dir que la història era inventada. Es va queixar que la xica anava mostrant molta carn i es vessaven davant dels guies.

El policia em diu que el comportament de la parella, amb bessos en públic i la xica anant ensenyant prou carn va fer que els locals que els acompanyaven els atacaren, però els meges digueren que no la violaren. Es curiós que una cultura que anava despullada fins fa poc ara s’alarma d’ensenyar carn i pot ser violenta. Terrible feina dels misionaris.

Els conte el meu viatge i la meua visió pessimista del seu país, que ja repetisc com una cançoneta.

s’acomiadem i a dormir.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s