Llibre de viatges 7. Comentari sobre els banys.

Una cosa que exemplifica com res el contrast entre cultures és la forma de defecar,  sent una activitat tan habitual de la gent se’n parla molt poc. Reflexionaré en altres llocs en les formes que es tenen però ara comentaré les que m’he trobat, i he adoptat en les setmanes prèvies.

Des del principi em vaig dir que faria a cada lloc com els locals (mentre no fera mal a ningú), i els banys era una cosa més d’adaptar-me al lloc.

Com tot, la diversitat de fer una activitat humana és tan gran com només el genere humà pot concebre. Inclús per a nosaltres l’ús del bany, que ara està tan homogeneïtzat, històricament ha estat molt distint i més divers.

A la casa flotant al llac de Srinagar, el primer lloc on vaig viure com a local, utilitzava el bany del timador.  Allà era un bater occidental però que havia estat enfonsat tota la tassa fins el nivell del terra, per tant calia cagar de gatzoneta sense paper. Hi havia una manguereta en la qual em rentava el cul, fent que l’aigua isquera a pressió, també em rentava en sabó. Un dels motius que el timador va argumentar per fer-me fora de l’habitació de la filla era que si utilitzava el bany de la casa, les seues filles tècnicament compartien el bany en un home aliè (tot i que era una bany individual i es podia tancar). Els excrements allà caien directament al llac.

A l’àltre lloc que em mogueren després de la casa del timador era un bany per occidentals, en el seu paper i tot.

Durant el viatge cap a Ladak els banys del camí eren a gatzoneta, amb una aixeta per al qual ixia aigua per rentar-se amb aigua i sabó amb la ma.

Ja a Leh estava a una casa típica tibetana. El bany allà era un forat a terra al 1r pis on el terra era tot de fang i hi havia una muntanyeta d’arena i una pala al costat del forat. El forat donava a la planta baixa i hi havia que cagar i pixar pel forat i després tirar l’arena al damunt. Com allò era tan tan sec, no feia olor i l’orina s’assecava ponte. Aquella mescla, després d’un temps, s’utilitzava d’adob en l’estèril terra tibetana.  A aquell forat si que em costà cagar ja que no era còmode fer que tan l’orina com l’excrement caigueren pel forat. Allà no hi havia forma de rentar-se, jo anava al bany amb aigua per dutxar-me (la dutxa sent un poal amb un recipient per tirar-se aigua), però assumisc que tradicionalment o no es rentaven el cul o es rentaven en terra.

En tot cas el medi, la cultura, i la influencia occidental marquen les formes d’anar al bany. L’exemple més clar era el de la casa típica de Ladack, on el bany era a l’interior de la casa, es a dir tradicionalment el bany era a l’interior no com a altres llocs en que simplement anaves a cagar al camp i no hi havia una habitació dedicada per això, o la latrina estava fora de la casa per evitar olors. El fred a l’hivern, i la sequedat justifica i permet que hi haja una habitació així a l’interior d’un habitatge. La falta d’aigua i l’escassedat d’adob justifiquen aquest mètode.

En general el que seguiré en el meu viatge per als banys és la dita que els indis tenen per exemplificar l’irrisori d’utilitzar paper de bany. Si et caus de cara a una merda, et rentes en aigua o sols en paper?

A tot el viatge no gastaré més el paper, sempre gastaré aigua, que si et pares a pensar i abandones el context cultural en el que creixem a occident, té molt més sentit higiènic (si et rentes be les mans) i ecològic. El més fàcil és dur una botelleta plena d’aigua vages on vages, t’ensabones una ma, i amb l’altra et fas caure aigua mentre et rentes ben net el cul. Si ens abstraguem al món occidental (sur d’europa) de fa 20 o 30 anys és com utilitzar bidet. Per als que no sàpiguen segons el Diccionari Normatiu Valencià, bidet és: “Aparell sanitari, baix i ovalat, amb aixetes i connectat a una canonada, destinat a la higiene íntima i sobre el qual s’assenta la persona que vol llavar-se”. Inclús els diccionaris utilitzen eufemismes, ja que seria per d’higiene de l’entrecuix.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s