Llibre de viatges 14. Llocs sagrats 3, Gaia i el fem.

IMG_0932

Gaya, una de les 7 ciutats sagrades de l’Índia, on els cultes  del Jainisme, Hinduisme, i Budisme la tenen com a ciutat santa.

Gaya, seu del temple de Vishnupad Mandir on es suposa que estan les empremtes de Vishnu (Vishnupad significa peu o empremta de Visiu, el protector suprem del bé) i una de les 7 ciutats sagrades de l’Índia, és un Benarés en miniatura, en que també assolixes la salvació allà, en aquest cas per donar de menjar  Gayasura (el dimoni Gaya) que fou enterrat per Vishnu allà, amb una potada, deixant la famosa empremta. Per tant és com Benarés amb carrers més amples i bruts, amb riu però sense pràcticament aigua, i molt molt plé de deixalles, i amb aparentment més misèria.

Hi havia menys vaques per tant els muntons de fem eren més grans. I havia bastants cabres això sí, i la comunitat musulmana més nombrosa, amb el curiós fet, que encara no entenc, que passejant per un dels seus barris em feren fora perquè no podia estar allà.

El llit del riu era tot un femer, amb el particular espectacle d’un xiquet de 2 o 3 anys, sol i sense pantalons, allà de peu en meitat de les deixalles.

El més impactant a nivell olfactiu fou el descobrir a una cantonada, anant a l’estació, una pila d’uns 5 metres de llarg per 3 d’ample d’intestins d’animals que es coïen lentament al calent sol. L’olor d’allò i la quantitat de mosques t’advertia de al seua presència centenars de metres abans, arribar i passar-hi sense que l’olor nauseabunda s’apoderés completament de tu. era tot un repte. Jo em vaig obrir la boca i el nas amb una mascareta que porte, per tant no vaig ser víctima de tot el terrible gas pestilent, però altra gent hi passava per davant sense cap protecció aparent. En tot cas és difícil descriure una olor en paraules, però no és una cosa que desitjara a ningú de experimentar, menys als habitants d’una ciutat que hi viuen allà diàriament. Se m’escapa el perquè aquest escenari en concret existia o era permès d’existir en un entorn tan social, però el que és evident és que allà estava i era tolerat. A més de no pareixia circumstancial, les parets contra les que estava deixat aquella pila de budells en procés de descomposició estaven ennegrides per temps i temps de llançar alguna cosa orgànica que es descomposa. I pitjor de tot, havia d’haver gent, humans, persones de carn i ossos com tu i jo ha havien de traure això en algun moment i llençar-ho a altre lloc, ja que la pila era fresca i si estigués allà de continu deuria ser molt més alta.

En tot cas això són només una serie d’escenaris en els que em vaig creuar, i per a res representen una mostra estadística ben conduïda que permeta obtindre resultats tastables per a diferents escenaris que permeten obtindre una conclusió general, però la facilitat en la qual em vaig trobar en eixes situacions en llocs els quals eren considerats altament sagrats em fa apuntar que deu ser prou generalitzat i traçar la hipòtesi ja exposada que la gent que viu en un lloc el qual suposadament purifica tota acció malvada facilita que la gent tinga una consideració menor envers els altres i l’espai comú.

M’anime a fer una extensió a tota ideologia que justifica la misèria i el patiment humà com a un fet que els propis individus que patixen s’ho han portat a ells mateixos, com la condició de ser de castes baixes o sense casta a l’Índia suposadament és per que tingueres una mala vida passada, i si estàs en una bona posició és perquè ho feres bé en altra vida. Igualment que a una mentalitat neoliberal la pobresa es deu al poc esforç que han fet les persones per eixir de la situació en la que estan, i que els que estan bé és gràcies a la seua pròpia capacitat sense deure res a ningú.

De la mateixa manera que veuen la destrucció del medi com a un fet inevitable i que la terra ha estat donada pels sers suprems a l’home de manera que aquest pot fer el que vulga amb ella sense preocupar-se per les conseqüències. L’entitat que ha donat el regal sagrat o diví, i la divinitat d’aquest li dóna un punt d’etern del qual ens podem aprofitar sense pensar que podem tindre un efecte significant sobre ell.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s