Llibre de viatges 24: Menjar i energia vital a Vietnam.

IMG_4175

La següent parada, des de Phon Peng  pel magnific Riu Mekong, creuant una frontera mentre flotàvem, amb el seu pas de frontera flotant, cap al país veí que tant va influir en la història de Cambodja. El Vietnam, un altre món.

Al llarg del viatge hi ha fronteres que passes com si creuares el carrer, com a Europa, que no hi ha res dramàticament distint a l’altre costat, hi ha altres en que te n’adones que qui decidix que hi ha a l’altre costat de la línia, ja siga per cultura o govern, realment canvia dramàticament. El cas de Vietnam en els seus veïns de l’oest (Laos i Cambodja) aquest canvi és radical i sobtat. Entrem a Vietnam i un nou món ens espera.

Com descriure el contrast, si el canvi entre l’Índia i Tailàndia ja fou sobtat, però esperat per haver pres un avió. En aquest  pas, on el trànsit es fa lentament per riu, sense abandonar mai el paisatge que transcorre plàcidament, proudix un xoc més inesperat.

Vietnam només entres és gent, molta, és energia, és menjar, és vida, és alegria, és entusiasme, són somriures, és altre món, amb tocs xinesos, amb la seua cultura, tan diferent de la de l’altra banda de la frontera. Tan alegre i plé de vitalitat després de la negror de l’autogenocidi. Tan inesperat i plè de contrastos entre el que veus i el que esperes que els xocs constants et ressituen al món. A com d’equivocat estaves, de com de minsa és la nostra visió, de com el món fa el seu camí independentment de les teues preconcepcions, de com has d’aprendre.

El primer que sobta de Vietnam és això, la gent, molta molta gent. En comparació en Cambodja, ara uns 12 milions de persones, a Vietnam hi ha 92, en un àrea poc més que el doble de gran que Cambodja. L’altre és la energia de la gent, hi ha moviment constant, cap a tots els llocs, un mercat Vietnamita és Vida. Gent comprant i venent, gent atrafegada portant carrega ací i allà. Cares somrients que et saluden al passar, i que deixen el que estan fent i et fan carases i gestos còmics quan els fas fotos. Vestits, sobretot les dones, amb moda local, i els barrets cònics tan característics, tot tan diferent de l’altra banda de al frontera.

IMG_4181

I el mercat en si, una simfonia d’olors, sabors, colors i formes. Novetat, novetat, novetat, si entrares a una tenda d’objectes estranys mai no trobaires tantes coses que et són poc familiars com la 1a vegada que entres a un d’aquestos mercats, sobretot si estàs vora la mar, que la majoria de Vietnam hi és.

El menjar ho engolix tot, la diversitat pareix no tindre fi, la novetat m’excita, els olors et fan flotar en un calidoscopi de fragàncies que va canviant al avançar. I la gent per tot, formant part de l’orquestra que permet que el mercat respire, cante, amb un delit constant, ple de la seua música, sens director, però amb l’harmonia vital.

Carrers plens de gent, mostrant que li agrada estar al carrer. A la nostra entrada a Châu Đốc, un xicotet poble fronterer, ens va sorprendre la quantitat de gent que invadia els carrers, amb les seues fires per amenitzar la vesprada i mercats nocturns per oferir encara més espectacles, el passeig que hi havia vora riu no tenia res a envejar a un occidental. Un parc enjardinat, arbres per fer ombra, una font gegant en forma de dofí que estava il·luminat per llums de colors canviants, i el que menys esperava trobar en aquesta part del món, les màquines eixes que posen als parcs per fer exercici. Peses, rem, pectorals, cames … tot un conjunt, que reflexione no devia ser car, però que no hauria esperat vore en un lloc així, un lloc que no mereix ser cridat del 3r món, un passeig vora riu que faria envejar a la majoria de ciutats més grans que aquesta a la meua terra.

IMG_4213

Cal mencionar, destacar i emfatitzar que em trobava al delta del Mekong, una de les zones més fèrtils del planeta. I és tan fèrtil per com els humans hi han desenvolupat una infraestructura corprenedora durant generacions. Quan navegàvem per arribar a Châu Đốc travessarem desenes de quilometres de grans canals que havien estat overts amb tira-línia i que permetien el maneig de les inundacions i assecament de les terres del  delta per poder fer de 3 a 5 collites d’arròs a l’any en aquella terra. Et fa replantejar que significa desenvolupament quan viatges per aquelles terres, completament dominades per l’aigua, i recorres o creues  els milers de canals, que han estat perfectament planificats, executats, construïts, i mantingut durant generacions, requerint unes obres d’enginyeria d’unes proporcions que no ha vist a europa fins al segle XX. Ací el domini de la terra, l’aigua i el menjar, a través de la gran enginyeria, està completament intricat a la manera de viure d’ací des de fa segles.

I finalment la cultura és radicalment diferent, ací tenen la mescla de les 3 filosofies que diuen, Taoista, Budista i Confusionista. Els temples tenen clars tocs Xinesos, amb caràcters xinesos encara escrits (Vietnam tenia l’escriptura xinesa fins fa 1 segle, però el canvià per l’abecedari llatí). A l’igual que l’Índia i els països budistes, és prou comú vore el signe de l’esvàstica associat a continguts religiosos, el qual no era novetat per a mi. El que si fou novetat fou l’estil  kitsch que es pot arribar a vore ací, fet en gran, en llums que fan pampallugues i colors que van canviant i rotant. En general la decoració al Vietnam pot ser prou kitsch, acolorida, i plena de llums, el qual fa un xicotet xoc visual amb l’estètica en la que hem crescut. Tornaré a vore aquest estil als símbols religiosos a sudamèrica, un món apart.

IMG_4189


Per la resta el 1r viatge que hi ferre’m a Vietnam fou prou convencional, no que hi haja molta més opció en un país tan estret i llarg, o vas de sud a nord, o de nord a sud.

Anàrem en vaixell a l’illa de Phú Quốc, una illa just davant de Cambodja però que els francesos li la donaren a Vietnam. Fou una dels primers territoris que el Khmer Rouge de cambodja volgué capturar, al conflicte que certificà el seu final. És una illa sense ports naturals però en molt bona pesca, el que fa que a l’únic riuet que hi ha a l’illa, que fa de port, s’hi acumulen centenars de vaixells blaus, tots amuntonats sense quasi espai vital de l’un a l’altre, a més per a ixir a alta mar han de passar per baix un pont que creua el riu i que depén de al marea impedix que els vaixells més alts puguen passar. Tot un espectacle visual digne de vore i que deu ser prou únic al món.

I Phú Quốc no té ports naturals perquè tot són platges, platges verges de fet ja que a Vietnam, on la gent vol ser blanca, quan més blanca millor, sobretot les dones, per tant les platges estan buides. He arribat a vore a dones en moto amb passamuntanyes, ulleres d’esquiar i guants, a més d’estar totes cobertes a una temperatura de més de 30 graus centígrads. Però això no és tan sobtat com realment pareix si et remontes a la nostra societat uns 60 anys fa. A aquella època, abans que les famoses Sueques arribaren a les platges, la gent volia ser blanca, per aparentar que tenia una feina que li permetia estar a casa tot el dia, és a dir una feina que era millor que treballar al camp, per tant amb estatus social major. I a més com a l’època de les Sueques els locals a Vietnam són prou castos, ningú dels locals va a la platja, a més ací i els turistes encara no hi han arribat, fins a fa 6 anys no hi havia electricitat continua a l’illa. Pet tant pots tindre meravelloses platges tropicals, immaculades, sense ningú a kilometres i kilometres de tu. Però d’això ja en quedarà poc, a una zona de l’illa, a prop de la capital  estan construint grans, grandíssims complexes turístics a mode Benidorm i la Manga del Mar Menor que apunten a vents d’aires mediterranis en explotació intensiva de la costa i desnaturalització completa del lloc. Tot i que no sé sí és millor així, que ho concentren tot a un lloc i la resta de la xicoteta illa estiga bé, o finalment l’ocuparan tota intensament. El temps dirà, però les destruccions i l’ambició humana en aquest món globalitzat pren, per desgràcia, la mateixa forma a totes les cultures i zones del planeta.

I es que en contra de la visiò que tenim de Vietnam de país comunista que ha vençut als EEUU, el país que vol ser, i és. Com qualsevol altre país que creix, i com qualsevol país asiàtic que adora els negocis, ple de consumisme frenètic, economia de mercat, ràpid creixement i població jove, energètica, i ben educada, Vietnam et sorprèn no pel que va fer, si no pel que fa.


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s